Na Sveučilišnom Kampusu Filozofskog fakulteta u Rijeci, u organizaciji Centra za napredne studije Jugoistočne Europe, Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Institutom za filozofiju i društvenu teoriju, Sveučilišta u Beogradu i Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, od 12. – 16. 9. 2016.godine, održala se ljetna škola naziva „Promišljanja politika različitosti“.

U svjetlu nedavnih događaja, namjera je bila ispitati krizu multikulturalizma i ključnih europskih vrijednosti solidarnosti i ljudskih prava. „Slom multikulturalizma“ narativ je koji je postao i suviše prisutan u Europi, pomičući retoriku ka kulturnoj anksioznosti i artikulaciji migracija kao nacionalnih prijetnji. Ovaj je diskurs također utjecao na „unutarnje migracije“, čineći tako određene skupine diljem Europe manje vidljivima i time ranjivijima: Rome, izbjeglice te nestale osobe, određene LGBTQ zajednice. Štoviše, etnicitet, nacionalnost, religija i rasa silom se preustrojavaju, prizivajući pritom suvremene sile nacionalizma i sekularizacije. Od krucijalnog je stoga interesa mapirati i pokazati razlike između značajno varijabilnih zapadnoeuropskih praksi (Francuske, Velike Britanije, Njemačke i sl.), srednjoeuropskih praksi (bivše komunističke države sa snažnom opozicijom multikulturalizmu) i jugoistočnih europskih praksi, u zemljama u kojima se na migracije gleda kao na prolazni fenomen.

Više o temi i programu: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:pEdreK25ockJ:www.ffri.uniri.hr/files/vijesti/Program-Ljetna_skola_CAS_Rijeka.pdf+&cd=1&hl=hr&ct=clnk&gl=hr