Kadi ste? Mi SmoQua! 😀 Ste parićani? Jer Smoqua 3 jest! Lezbijska organizacija Rijeka LORI, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, sa zadovoljstvom vas poziva na 3. Festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji će se održati u Rijeci od četvrtka 23. do subote 25. svibnja 2019.

I ove godine očekuje vas Smoqua, raznovrsna, vesela i međunarodna – s više od 23 aktivista/kinja i umjetnika/ica iz više od 14 zemalja te volonterima i volonterkama iz raznih zemalja Europe!

O FESTIVALU

Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma – platforma umrežavanja za umjetničko-aktivističke projekte te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom.
Kao međunarodni festival, Smoqua uključuje sudionike/ice iz raznih zemalja uz sadržaje na engleskom jeziku. Kao i do sada, posjetitelji/ice imaju prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma te propitivati društvene, rodne i druge norme te pojmove normalnosti i normativnosti kroz radionice, panel-rasprave, nastupe, izložbe i dijeljenje iskustava među sudionicima/icama i posjetiteljima/icama.
Tema je ovogodišnje Smoque norma, normalnost, normativnost, stoga sve aktivnosti festivala pozivaju na promišljanje i dekonstruiranje tih pojmova.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

PROGRAM

**** Meeting point / Okupljalište – OKC Palach, Kružna ulica 8
Kultni Palach mjesto je henganja tijekom festivala od 12 do 20 sati. U ovom ugodnom ozračju posjetitelji/ice se mogu informirati o festivalu, donirati za promotivne materijale (torbe, bedževe itd.) i minglati se s organizatoricama, volonterima/kama, drugim posjetiteljima/icama i sudionicima/icama.

Četvrtak, 23. svibnja 2019.

15:00 – 17:00 Radionica bubnjanja, Selena Simić (RS) 
Radionica, ujedno i vrsta teambuildinga, na kojoj djevojke/djevojčice/žene imaju priliku steći znanje o osnovama sviranja bubnjeva te o korištenju bubnjeva u aktivizmu i na ulici. Selena Simić je aktivistkinja i bubnjarica. Organizira Rock kamp za djevojčice te pomaže bubnjarskoj grupi Bubnjarke s ulice, koja su-djeluje na osmomartovskim marševima. 
Zbog ograničenog broja sudionica obavezne su prijave e-mailomudruga@pariter.hr
OKC Palach, Kružna ulica 8

15:00 – 18:00 Performans: Pravo na orgazam iznad 60-e, Vlasta Delimar (HR)
Performansom u javnom prostoru umjetnica koja je i sama prešla šezdesetu skreće pozornost na važnost seksualnog života/uživanja u starijoj dobi i postavlja pitanje o seksualnosti kao ljudskom pravu. Od 1970-ih godina Vlasta inzistira na tijelu kao primarnom umjetničkom mediju. 
Izlog FUTURA NOVA, Ante Starčevića 5a (bivši Garibaldi)

17:30 – 18:00 Otvorenje festivala uz kratke govore organizatorica i skromni domjenak.
RiHub, Ivana Grohovca 1/a

18:00 – 20:00 Panel-rasprava: Norma, normalnost, normativnost u “nuklearnoj” obitelji
Moderira Željka Jelavić (HR); govore aktivistkinje iz inozemstva: Rita Béres-Deák (HU), Urszula Kuczynska (PL) i druge.
RiHub, Ivana Grohovca 1/a

21:00 – 00:00 Koncert: Anna Calvi (UK)
Emotivna kantautorica i virtuozna gitaristica, Anna Calvi je od 2011. godine, kada se pojavila na sceni, neprocjenjivi dio britanske glazbe, a u Rijeci promovira svoj treći album Hunter. Redovna cijena ulaznice je 120 kuna do 22. svibnja, dok na dan koncerta ulaznica košta 140 kuna, a može se kupiti u Dallas Music shopu u Rijeci ili preko sustava Entrio.hr.
Perivoj Guvernerove palače (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka), Muzejski trg 1

Koncert je dio Ciklusa Furioza u organizaciji Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Više o tome možete pročitati ovdje.

Petak, 24. svibnja 2019.

12:00 – 15:00 Radionica: Predstavljanje aktivizma kroz neformalno učenje, Aikaterini Manousaki (GR) – Active Rainbow (međunarodna platforma)

Želite saznati više o neformalnom obrazovanju kao alatu za promicanje inkluzivnosti LGBTQ+ spektra? Na radionici možete sebstvo doživjeti iz potpuno nove perspektive koristeći razne alate: body work, medije, igre, rasprave. Ispitat ćemo postojeće normative i razmijeniti mogućnosti za nova iskustva kroz program Erasmus+. Radionicu vodi Cathy (Aikaterini) Manousaki, osnivačica edukacijske platforme Active Rainbow, koja se bavi pitanjima ljudskih prava i LGBTQIA + spektra.
Zbog ograničenog broja sudionica obavezne su prijave e-mailom: czsrijeka@gmail.com
Filozofski fakultet u Rijeci, Sveučilišna Avenija 4 (prostorija 401, 4. kat)

14:30 Predstavljanje queer murala i istraživanja “Što Riječani/ke podrazumijevaju pod normalnim?”, riječke umjetnice
Tijekom Smoque riječke umjetnice Tanja Blašković, Nika Krajnović i Luisa Ritoša rade mural temeljen na podacima iz ispitivanja stavova javnosti o pojmu normalnosti (travanj 2019., PaRiter). 
OKC Palach, Kružna ulica 8

15:00 – 17:00 Igre bez granica 
Kroz kratke interaktivne i edukativne igre zainteresirani/e posjetitelji/ice informiraju se i senzibiliziraju o temama iz sfere ljudskih prava, svakodnevice LGBTIQ osoba, reproduktivnih prava žena i sl. Vodi: Antonia Pindulić, aktivistkinja (HR/BE).
OKC Palach, Kružna ulica 8

17:00 – 18:00 Razgovor s umjetnicama: O normalnom
Moderira Zvonimir Dobrović (HR); govore Boryana Rossa (BG/US) i Vlasta Delimar (HR).
Građanke svom gradu, Križanićeva 6a

18:00 – 20:00 Performans: Dekonstrukcija performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema, Boryana Rossa (BG/US)
Boryana Rossa predstavlja svoju verziju klasičnog performansa VALIE EXPORT (1968.), u kojem umjetnica poziva publiku da joj dotakne grudi, skrivene u unutrašnjosti kutije koja prekriva gornji dio njenog tijela. Boryana Rossa interdisciplinarna je umjetnica i kustosica, koja je na međunarodnoj sceni prisutna 20-ak godina. Tijekom festivala u javnom će prostoru biti predstavljen njen rad Madonna of the External Silicone Breast (city lights na Titovu trgu)
Građanke svom gradu, Križanićeva 6a

(Boryana Rossa, Madonna of the External Silicone Breast, 2014, photo by Patrick Sopko)

21:00 – 00:00 Henganje u Palachu + predstavljanje Rock kampa za djevojčice, Selena Simić (RS)
Druženje uz glazbu i predstavljanje Seleninog rada u bendovima i Rock kampu za djevojčice. Prvi takvog tipa u regiji, kamp, kao i radionice koje Selena vodi, pobuđuje velik interes i polaznica i javnosti jer za cilj ima osnaživanje žena i djevojaka kako bi uživale u glazbi bez obzira na instrument koji odaberu, odnosno određuju li društvene norme taj instrument “muškim” ili “ženskim”.
OKC Palach, Kružna ulica 8

21:45 – 22:15 Predstava “Za što smo mi, zapravo, krive?”, udruga CEKER – Centar kreativnog razvoja i umjetnička organizacija GLLUGL (HR)
Predstava je nastala na temelju improvizacija u okviru projekta European Youth Engagement Network, koji financira Europska unija iz programa Europa za građane.
Tri žene u policijskoj stanici, u pritvoru, uhićene u noći. Jedna od njih očito je maloljetna. Dok zajedno čekaju što će im se dogoditi saznajemo kako su tamo završile. Postupno se iza njihovih “zločina” otkrivaju životi obilježeni ponižavanjem, maltretiranjem i zlostavljanjem. Otvara se niz bolnih i vrlo aktualnih tema – od napada na ženska prava do obiteljskog nasilja.
Autorica i redateljica: Ksenija Krčar. Glume: Snježana Roško, Kristina Kutnjak i Inka Eldan.
OKC Palach, Kružna ulica 8

Subota, 25. svibnja 2019. 

14:00 – 16:00 Igre bez granica 
Kroz kratke interaktivne i edukativne igre zainteresirani/e posjetitelji/ice informiraju se i senzibiliziraju o temama iz sfere ljudskih prava, svakodnevice LGBTIQ osoba, reproduktivnih prava žena i sl. Vodi: Antonia Pindulić, aktivistkinja (HR/BE).
OKC Palach, Kružna ulica 8

16:00 – 18:00 Interaktivna radionica “Why did Baby got to dance with John?” – Narativi o abortusu u filmovima i televizijskim serijama, Karolina Wieckiewicz (PL)
Znate li kako se poima i predstavlja abortus u kinematografiji? Kako se prikazivao ranije? O tome, ali i mnogočemu drugom, imat ćete priliku promišljati na radionici koju vodi Karolina Wieckiewicz – poljska aktivistkinja za LGBT prava i pravo na abortus. Članica Abortion Dream Teama i programska koordinatorica organizacije Lambda Warsaw, u svom radu bavi se normalizacijom i destigmatizacijom iskustava abortusa.
OKC Palach, Kružna ulica 8

16:00 – 18:00 Radionica pokreta i plesa Manada, Azahara Ubera (ES)
Manada (“krdo”) predstavlja niz metodologija za stvaranje kolektivnog znanja kroz tehnološki, transfeministički i posthumanistički pristup tijelu. Kao grupna aktivnost, korisna je za kreiranje prostora povjerenja, brige i tjelesne udobnosti kako bi se stvorio osjećaj zajednice. Azahara Ubera samostalna je istraživačica, plesačica i koreografkinja koja djeluje u liminalnom prostoru plesa, zvuka, pedagogije i aktivizma.
OKC Palach, Kružna ulica 8

18:00 – 19:00 Plesni performans Trouble, Lau Lukkarila (FI/AT)
Trouble/Problemi umjetničko je djelo zasnovano na istraživanju doživljavanja i stvaranja problema. Lau je queer interdisciplinarni/a performer/ica, plesač/ica, kulturni/a radnik/ica, koji/a njeguje fluidnost i stavlja se u produktivan “opozicijski stav” promišljajući stereotipne ideje o normalnosti. Rodom iz Finske, trenutno živi i radi u Beču.
OKC Palach, Kružna ulica 8

19:00 – 20:30 Projekcija filma Sidney & Friends (2018., UK&KE, 75ꞌ) i razgovor s redateljem
Kada ga obitelj pokuša ubiti, Sidney, koji je interspolna osoba, bježi u Nairobi, gdje pronalazi transrodne prijatelje. Zajedno otkrivaju život, ljubav i samopoštovanje, boreći se protiv diskriminacije. Ovaj dokumentarni film (sniman dulje od 3 godine) dirljivo je istraživanje nadanja, snova i svakodnevnog života grupe interspolnih i transrodnih prijatelja/ica koji/e se bore za opstanak na rubu kenijskog društva. Film je osvojio 9 nagrada i 6 nominacija diljem svijeta. Tristan Aitchison (Škotska) redatelj je i fotograf kojeg naročito zanima dokumentiranje društvenih tema.
Redatelj: Tristan Aitchison. Glume: Michael Daviot, Awuor Onyango, Charles Ouda
Art-kino, Krešimirova 2

23:30 – 05:30 Queer UP! Party by LORI: Warrego Valles (SL)
Warrego Valles projekt je koji čine 2 DJ-ice Nine: Hudej i Kodrič (aka NinaBelle), u okviru kojeg one intenzivno istražuju klupsku i eksperimentalnu elektronsku glazbu nastupajući po Sloveniji i šire kao DJ-ice ili audio-vizualni live show. Uključuju bogatu elektronsku produkciju žena, trans i nebinarnih umjetnika/ica jer čvrsto vjeruju da su raznolikost i uključivost neophodni za razvoj klupske scene.
Klub Crkva, Ružićeva 22

00:00 – 00:45 Drag king show: Eclipse (FR/BE)
Drag king Eclipse “rođen” je u Briselu prije nekoliko godina i otada je osvojio više nagrada na drag natjecanjima i nastupao diljem Europe. Kazališnom produkcijom i komedijom Eclipse inspirira na promišljanje o normi i normalnosti te promjenama i postizanju ravnopravnosti među spolovima.
Klub Crkva, Ružićeva 22

*Sve su aktivnosti festivala besplatne osim Queer UP! partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donaci-je, i koncerta Anne Calvi.

smoqua org

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes / LUSH

uz sponzora Adria print

NL logo RGB novi

i medijskog pokrovitelja: Novi listShare