zastava

 

Drage naše i dragi naši, druga Smoqua u gradu koji teče (i volimo reći, koji misli :)) završila se u ranim jutarnjim satima u nedjelju, 20. svibnja. Ovako prepunih srca i preplavljene osjećajima rado bismo vam napisale par riječi.

Nemojte nam zamjeriti ako malo odužimo, jednostavno, u 3 predivna dana u Rijeci doživjele smo toliko puno! 😀

Najprije želimo zahvaliti zbilja sjajnoj ekipi koja je dala sve od sebe da drugo izdanje festivala bude još bolje od prvog – našim dragim partnericama Centru za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u RijeciPaRiteru i Građankama svom gradu, ali i drugim suradnicima/icama na nesebičnoj pomoći: Art-kinu, caffe baru Striga, klubu Crkva, Damiru Urbanu i urnebesnim LET 3 (snimanje promotivnog spota je bilo sjajno!), Queer Zagrebu, Filodrammatici, Palachu, RI-INFO, Klubu mladih te mnogim drugima. Smoque ne bi bilo bez financijske podrške Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Grada Rijeke, a veliko hvala i našim sponzorima Adria print i Bordel La Grotta. Posebno bismo se zahvalile našim sudionicima/icama koji/e su se zbilja aktivno uključili u dekonstruiranje predrasuda, promociju ljudskih prava i queer i feminističke kulture te dijalog s publikom. Na kraju, sretne smo i zahvalne što je publika tijekom Smoque zbilja bila posvećena, zainteresirana, željna i voljna aktivno se uključiti u program – kako naša riječka tako i ekipa iz drugih gradova, ali i posjetitelji/ice koji/e su iz drugih država došli/e upravo samo zbog Smoque i ostali/e u čudu: Rijeka je predivna, to je opći zaključak svih. 🙂

No, sve to ne bi bilo izvedivo i tako divno da svoje vrijeme, volju, strpljenje i ljubav prema Smoqui nisu imale i imali vrijedni/e volonteri i volonterke – hvala vam od srca Alex, Vedrane, Romana, Barbara, Lea, Tena, Tea, Nora… zbilja, svi/e ste divni/e!

I, kako smo to pokvirile Rijeku na par dana?

Kako je prva Smoqua dala brojne pozitivne rezultate i predstavljala određeno „osvježenje“ na queer sceni Rijeke i regije, dobile smo „vjetar u leđa“ i odlučile se sa Smoquom 2 ići korak dalje i šire: festival postaje međunarodni, sa sudionicima/icama s 3 kontinenta, „smješten“ upravo za obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), 17. svibnja. Kako LORI obilježava IDAHOT već 6. godinu zaredom te je Rijeka još uvijek jedini grad u Hrvatskoj koji podržava IDAHOT isticanjem zastave duginih boja na pročelju zgrade gradske uprave, upravo tim činom festival je i otvoren u četvrtak, 17. svibnja od 8 sati, uz 4 druge zastave duginih boja koje su se tijekom Smoque vijorile na Korzu.

cet2 cet1  cet3

Smoqua je okupila umjetnike i umjetnice, aktiviste i aktivistkinje s kojima smo promišljali/e, diskutirali/e o Ponosu i predrasudama – što je bila tema ovogodišnjeg festivala, o pitanjima bitnim i aktualnim u našem društvu vezanim uz queer i feminizam, ali i izvan granica naše države. Kroz šarolik program nadale smo se publiku „oboružati“ nekim novim znanjima, senzibilizirati je, pomaknuti granice naših ustaljenih misli te potaknuti na razvijanje novih „umotvorina“ i osjećaja a sve s ciljem kreiranja boljeg društva koje njeguje prihvaćanje i uključivost, zajednice koja se razvija i u kojoj se sve osobe razvijaju, napreduju, rastu i oplemenjuju se.

 

cet7 s1 2 p1

Glavna odlika Smoque od samog njenog začetka bila je otvorenost, to je prostor otvoren za sve zainteresirane i većina događaja zbiva se na javnim mjestima: na Korzu, u gradskoj vijećnici, u kinu, kafićima, klubovima i sl.

Tijekom prvog dana, posjetitelji/ice imali/e su prilike informirati se o radu udruga koje se bave pravima žena i/ili LGBTIQ pitanjima u Rijeci i okolici na našim info-štandovima na Korzu, potom naučiti ponešto o „drugačijoj“ povijesti Rijeke u Queer šetnji, a zatim i čuti više o programu od organizatorica na otvorenju. Uslijedila je tribina na kojoj smo diskutirali/e o stanju prava LGBT osoba i žena u Europi gdje su uz sjajnu Marinu Škrabalo kao moderatoricu govorili/e Cianan Russell iz Transgender Europe i zastupnik u UN-u, zatim Florin Buhuceanu, rumunjski LGBT aktivist i Karolina Wieckiewicz, poljska aktivistkinja za reproduktivna prava žena. Potom je u prepunoj Filodrammatici svoj multimedijalni performans Body Dialectics izveo Kris Grey, transrodni umjetnik iz SAD-a: e to je bio zaista spektakl za vidjeti i doživjeti, kako Kris odlično „uvodi“ u temu transrodnosti, istraživanje identiteta, budeći pravu buru osjećaja. Večer smo provele u Caffe baru Striga, gdje smo uz shootere u duginim bojama proslavili/e IDAHOT 😀

Drugi dan (petak) započeo je radionicom koju je vodila Mónica Cano Abadía (iz Španjolske) na kojoj smo imale priliku naučiti o feminističkoj samoobrani.

p 1 p 2 p 3
p 4 p 5 p 6

Uslijedilo je otvaranje izložbe fotografija naše Riječanke Martine Šalov (In)visible Love Stories – o interesu za njen rad svjedočio je red ljudi koji su čekali da se „proguraju“ u prostor. Dirljivoj atmosferi skromnosti i ponosa doprinijeli su i odlični White on White koji su svojom svirkom otvorili izložbu. Uslijedio je program u Križanićevoj ulici, u prostoru Građanki svom gradu. Prvo smo imali/e jedinstvenu priliku slušati Mavi Veloso i Krisa Greya koji su govorili o svom radu i poziciji trans umjetnika/ica, a razgovor s njima moderirao je Zvonimir Dobrović iz Queer Zagreba. Nakon razgovora publika je mogla vidjeti upečatljiv performans Project TRANS brazilske umjetnice Veloso koji je objedinio video, performans, fotografiju i drag queen kulturu, te je potom predstavljen prvi GSG magazin za društvo i umjetnost koji je i nastao kao određeni dokument prve Smoque. Završni događaj bio je kartaški turnir 🙂 – upoznali/e smo se sa zanimljivom i edukativnom igrom „Strašne žene“ ekipe portala VoxFeminae kojeg su otvorile riječke ambasadorice igre i strašne žene – Brigita Miloš, Nikolina Deranja i Danijela Almesberger. Noćne sate druge večeri proveli/e smo u Bordelu La Grotta, uz vino i ćakulu.

 

 

Jutro trećeg dana Smoque (iako to nije uključeno u program), provele smo naravno na Korzu, na prosvjedu „Hod za slobodu“, koji su organizirali/e Građani i građanke Rijeke, kao reakciju na tzv. Hod za „život“. Otpor nastojanjima da se ugroze prava žena, LGBT osoba, nacionalnih manjina… jednom riječju, svih drugih i „drugotnih“ u lijepoj našoj dali/e su i sudionici/ice naše Smoque iz drugih zemalja. S takvim moćnim osjećajem da doprinosimo slobodi i ljubavi, dostojanstvu i zajedništvu, ne samo za sebe već i za svoje sugrađane i sugrađanke, započele smo zadnji dan festivala. Vjerujte, nije se činilo da ovaj prosvjed nije u programu Smoque 🙂 Odaziv Riječana i Riječanki bio je fenomenalan: nešto više o tome možete vidjeti ovdje, a sve fotkice pogledati ovdje.

 

s1 3 s 1 s1 1
s 2 s9 s 3

 

Nakon prosvjeda, program smo nastavile Živom knjižnicom u Filodrammatici koja je posjetiteljima/icama pružila mogućnost da popričaju s pripadnicima/icama neke marginalizirane zajednice i suoče se sa svojim predrasudama, te Wall artom na trgu sv. Barbare gdje smo kreirali/e mural queer i feminističkih ideja. Uslijedila je radionica Pokvirivanje! u Klubu mladih u kojoj su sudionici/ice mogli/e „pokviriti“ mainstream film (u konačnici, lezbijke su spasile Titanic :)) što su i vrlo uspješno učinili/ile, te moćni performans Ctitoria Clitoria rumunjske umjetnice Ruth Borgfjord, a koji je „progovarao“ o umjetničinom osobnom putu, kao queer stvarateljice, lezbijke, osobe kojoj je duhovnost važna. To je zapravo bio i odličan uvod u tribinu Tko smije vjerovati u Boga?, o odnosu Crkve prema ženama i LGBT osobama, koju je moderirala Marjana Harcet, teologinja iz Slovenije, a govorili su Ruth i Mihael Sečen iz Rijeke.

 

 

U večernjim satima gledali/e smo u Art-kinu dirljiv dokumentarac “Ja kad sam bila klinac bila sam klinka”. Po završetku filma, Marija Katalinić iz CŽS Rijeka je o filmu i njegovim protagonistima/icama pričala s autoricom filma, Ivanom Todorović iz Srbije.

 

s 6 s 5 s 7

Završnica festivala bio je veliki Queer UP! Party gdje je neumorna DJica Sonja Sajzor (iz Srbije) konstantno animirala publiku kluba Crkva – i napravila zaista odličnu atmosferu svojom eksperimentalnom kombinacijom alternativnog i mračnijeg popa i hip hopa.

Vidimo se iduće godine – Smoqua vas čeka!

Vaše LORI cure

(Fotke: TinyBizz Photography, LORI, CŽS Rijeka; Video: Moja Rijeka, TinyBizz)

Fotke s festivala možete pogledati na Facebook stranici udruge LORI.

______________________________________________

 

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

smoqua org

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes

uz sponzore Adria print i Bordel La Grotta

NL logo RGB novi

Medijski pokrovitelj: Novi list