Ljetna škola u organizaciji Centra za napredne studije jugoistočne Europe posvećena je jednome od najvažnijih pitanja današnjice: kako misliti i što učiniti s nasiljem prisutnim u društvu? Do koje je mjere moguće dekonstuirati i imenovati prevladavajuće mehanizme nasilja? Koje vrste pojava eskaliraju u prisili i nasilju te je nemoguće oduprijeti im se i ponuditi im uvjerljivu alternativu? Pretpostavljajući da nasilje u različitim društvenim kontekstima nije samoodrživa već relacijska i društvena pojava, postavlja se pitanje postoji li ikakva društvena svrha nasilja i postoji li produktivna alternativa nasilju?

Povodom otvorenja ljetne škole “Kritika nasilja danas: kako misliti i boriti se protiv nasilja”, 18. lipnja s početkom u 18 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci javno predavanje naslovljeno “Interpretiranje nenasilja” održat će Judith Butler (Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley) uz moderaciju Sanje Bojanić (Centar za napredne studije jugoistočne Europe i Akademija primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci).

U najavi predavanja ističe se da: “Ako nenasilje može imati smisla kao etička i politička pozicija, ono ne može pukom represijom suzdržati agresiju ili živjeti daleko od njezine realnosti, radije, nenasilje bi trebalo izroniti kao važan koncept upravo onda kada je destrukcija najizglednija ili se čini najsigurnijom”.
Predavanjem se predlaže da “prvo razmislimo o etici nenasilja koja pretpostavlja forme ovisnosti i međuovisnosti kojima je nemoguće upravljati ili koje postaju izvorima konflikta i agresije. Drugo, ono predlaže da uzmemo u obzir odnos koji naše razumijevanje jednakosti ima s etikom i politikama nenasilja. Kako bi ta poveznica imala smisla, morali bismo moći priznati u ideji političke jednakosti i jednaku žalobnost života. Samo skretanjem fokusa s pretpostavljenog individulizma možemo razumjeti mogućnost agresivnoga nenasilja, onog koje izranja usred konflikta, onog koje se zadržava u polju sile nasilja samog”.

Članak: https://hnk-zajc.hr/javno-predavanje-judith-butler-u-zajcu/