Unatoč otkazivanju ovogodišnjeg programa Kino učionica: Feminizam i filmska romansa, organizacijski je tim odlučio s vama podijeliti programsku knjižicu. U njoj možete naći pregled svih predavanja, sažetke i biografije autorica, a može vam poslužiti kao zanimljiv izvor informacija kako upotpuniti vrijeme u (samo)izolaciji s obzirom na veliki broj filmskih naslova koje smo namjeravale analizirati u sklopu predavanja. Fenomenalan grafički dizajn je osmislila i izradila studentica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci Ivana Geček.

Ovogodišnja Kino učionica u središtu ima filmsku romansu. Pojam romansa obično upućuje na fikcionalni svijet u kojemu ljubav i potraga za ljubavlju ima svoje povlašteno mjesto. Govoriti tako o romansi pa tako i o filmskoj romansi stoga podrazumijeva nekoliko karakteristično prisutnih elemenata: heteroseksualnu vezu obilježenu razlikom koja se uspostavlja između društvenih i seksualnih muških i ženskih uloga, a pri čemu je od nedvojbene važnosti različit stav prema seksualnosti, ljubavi i braku; visoko konvencionalizirani zaplet s naglaskom na preprekama koje ljubav treba prebroditi do njezina zadovoljavajućega, najčešće bračnog, dovršetka: u tom smislu razrješenje, često i prepreke, u uskom su odnosu s važnošću koja se pridaje usklađenosti para, a da usklađivanje ne isključuje i odgovor koji može doći i u formi problematizacije, izmjene ili i inverzije konvencionalne strukture para i podjele uloga; nadalje, naglašeno istaknut ženski lik koji je u središtu tako oblikovanog fikcionalnog svijete te neizostavnu komponentnu eskapizma.

Iako nismo u prilici zajednički poslušati zanimljiva predavanja predviđena ovogodišnjim programom, želimo vam na ovaj način dati uvid u ono što se trebalo odviti, a možda vas potaknemo da pogledate neke od predloženih naslova. Svakako potičemo i održavanje (online) diskusija nakon odgledanog materijala, uz obavezno pridržavanje mjera opreza i fizičke distance.

Vaš organizacijski tim Kino učionice! 🙂