Drage naše i dragi naši, Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugom PaRiter, Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci pozivaju

vas na 2. Festival queer i feminističke kulture Smoqua u Rijeci od četvrtka, 17. do subote 19. svibnja 2018. godine.

 

O FESTIVALU

smoqua plakat smallSmoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu lokalno i međunarodno kroz rad umjetnika/ica i aktivista/kinja.
Smoqua 2 je međunarodnog karaktera – uključujemo sudionike/ice iz više europskih zemalja (i SAD-a), uz neke od sadržaja na engleskom jeziku. Kao i prethodne godine, posjetitelji/ice imaju prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma, ovaj put pod krovnom temom Ponos i predrasude. Festival je platforma i mjesto umrežavanja za zajedničke umjetničko-aktivističke projekte te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom.

Kako LORI već šestu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), 17. svibnja u Rijeci, odabrale smo taj datum i za otvorenje Smoque kao mjesto simboličnog podizanja vidljivosti LGBTIQ pitanja u našem društvu. Rijeka je još uvijek jedini grad u Hrvatskoj koji podržava IDAHOT isticanjem zastave duginih boja na pročelju službene zgrade gradske uprave – pa kako ljepše otvoriti Međunarodni festival queer i feminističke kulture? 🙂

Prva Smoqua održala se u listopadu 2017. godine a tome kako je prošla možete saznati ovdje.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Ponos i predrasude

Što su uopće predrasude? Po definiciji, predrasude su unaprijed doneseni stavovi o nečemu što ne poznajemo dovoljno. Sve aktivnosti festivala stoga su usmjerene upoznavanju posjetiteljica i posjetitelja s LGBTIQ i feminističkim temama te razvijanju kritičkog stava spram njih. Otvorenim razgovorom, intervencijama u javnom prostoru i jezikom umjetnosti otvaramo mogućnost dijaloga s publikom, ostavljamo trag u samom gradu te činimo transkulturnu platformu gdje rodna, spolna i seksualna pripadnost, kakva god da jest, biva prihvaćena s ponosom.

PROGRAM

Četvrtak, 17. svibnja, 2018.

9:00-18:00 Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) isticanjem zastave duginih boja na Gradskoj vijećnici Rijeke. (Korzo 16)

11:00-15:00 Info štandovi na Korzu
Udruge LORI, PaRiter, Centar za građanske inicijative Poreč i SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava – prostor gdje posjetitelji/ice mogu saznati o radu organizacija koje se bave pravima žena i/ili LGBTIQ pitanjima u Rijeci i okolici te o samom festivalu.

15:00-16:00 Queer šetnja Rijekom
Zanima vas queer povijest Rijeke, a ne znate koga biste pitali/e? Prošetajte s nama! Kroz opuštenu ćakulu i kratki špalir centrom grada istražimo LGBTIQ arhivu s daškom sočnih pikanterija iz prošlosti (krećemo s info štanda na Korzu).

16:00-17:00 Otvorenje festivala uz kratke govore organizatorica i čašicu razgovora, gosti i gošće moći će se upoznati s programom festivala.
Caffe bar Striga, Titov trg 14

17:30-19:00 Tribina: Presjek stanja prava LGBT osoba i žena u Europi
Moderatorica Marina Škrabalo govori s gostima i gošćama iz Hrvatske, Italije, Poljske i Nizozemske.
Gradska vijećnica, Korzo 16

20:00-21:00 Body Dialectics – live art performance, Kris Grey (SAD)
Body Dialectics je multimedijalni performans koji istražuje identitete, transformacije i utjelovljenja. Transrodni umjetnik spaja osobna iskustva s pitanjima socijalne pravde, moći i kontrole te koristi svoje iskustvo kao laboratorij za otkrivanje binarnog spola kao društvenog fenomena, prije no biološkog imperativa.
Filodrammatica, Korzo 28

21:30 Proslavimo IDAHOT skupa! happy hour: rainbow shots
Caffe bar Striga, Titov trg 14

Petak, 18. svibnja, 2018.

14:00-16:00 Radionica feminističke samoobrane: Mónica Cano Abadía (Španjolska)
Feministička samoobrana nadilazi tečaj baziran na isključivo fizičkim tehnikama: ona jača autonomiju žena, osnažujući ne samo fizičku već i emocionalnu te društvenu sigurnost. To je način života koji uključuje mehanizme prevencije, kritičke analize društveno uvjetovanih rodnih praksi i stvaranje mreže sestrinstva. Monica ima crni pojas u orijentalnom Kick-boxingu,LGBTIQ i feministička je aktivistkinja te doktorica filozofije, specijalizirana za zapadnu feminističku teoriju.
Zbog ograničenog broja sudionica, obvezne su prijave e-mailom: drustveni_tim@yahoo.com.
OKC Palach, Kružna ulica 8

16:00 (In)visible Love Stories – izložba fotografija, Martina Šalov (Hrvatska)
(In)visible Love Stories prvi je projekt ovakve vrste u Hrvatskoj, nastao kao reakcija na nevidljivost fotografija LGBT parova te netrpeljivost prema njima. Sama ideja je jednostavna: kroz nježne, suptilne, stvarne emocije prikazati ljepotu ljubavi, a cilj projekta je kroz vidljivost i prisutnost u društvu razbiti predrasude.
Martina Šalov je fotografkinja i snimateljica iza koje su brojne skupne i nekoliko samostalnih izložbi: Ljubav je divna i treba je slaviti, uvijek!
RI-INFO, Korzo 14

17:00-18:00 Razgovor s umjetnicama – Mavi Veloso i Kris Grey
Moderira Zvonimir Dobrović (Queer Zagreb).
Građanke svom gradu, Križanićeva 6a

18:00 Project TRANS, performans, Mavi Veloso (Brazil / Nizozemska)
Project TRANS je trans-disciplinarno istraživanje koje objedinjuje video, performans, fotografiju, modu, queer i drag queen kulturu; rad u procesu s nizom eksperimenata baziranih na iskustvu tranzicije, šetnje ulicama te prisvajanja i stvaranja performativnih ambijenata.
Građanke svom gradu, Križanićeva 6a

18:30 Predstavljanje GSG magazina za društvo i umjetnost
Prvi broj GSG magazina nastaje kao svojevrstan dokument prve Smoque: ovdje možete pročitati o stanju reproduktivnih (ne)prava u Hrvatskoj, interpretaciji suvremenog feminizma i queera te intervju s umjetnicom Anom Hoffner o rodnim transgresijama u/i ratu. Slikovni editorijal Ane Opalić prati Queer šetnju po Rijeci.
Građanke svom gradu, Križanićeva 6a

19:00 Predstavljanja Strašnih žena & kartaški turnir
Ekipa portala VoxFemine.net predstavit će igru „Strašne žene“ koja igrače/ice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti. Riječke ambasadorice igre i strašne žene – Brigita Miloš, Nikolina Deranja i Danijela Almesberger otvaraju kratki kartaški turnir, a pobjednici/ice dobivaju prigodne nagrade!
Građanke svom gradu, Križanićeva 6a

20:00 Chill & Queer u Bordelu La Grotta: druženje uz živu dobru glazbu i vino.
Bordel La Grotta, Šime Ljubića 8a

Subota, 19. svibnja, 2018.

11:30 Aktivistička intervencija u javnom prostoru – LORI, PaRiter i CŽS Rijeka
Korzo, od Radio Rijeke do Gradske ure

12:00-15:00 Živa knjižnica
Živa je knjižnica kao i svaka druga, no, knjige su ovdje ljudi: pripadnici/ice društvenih skupina koje se često susreću s predrasudama, a s kojima možda nikada niste razgovarali/le: beskućnica, Romkinja, feministkinja, transrodna osoba, lezbijka…
Korzo, prekoputa Gradske ure – u slučaju kiše u Filodrammatici, Korzo 28

13:00-15:00 Wall Art – Propitivanjem ponosa i predrasuda do umjetnosti
Autorice Doris Pandžić, Dunja Matić i Petra Bezjak predstavit će svoje kratke priče na temu ponosa i predrasuda kroz prizmu erotike, identiteta i radničkih prava, a sudionici/ice će ih moći nadopuniti – tekstualno ili likovno. Radovi će se zatim aplicirati na zid, kreirajući mural queer i feminističkih ideja.
Trg Sv.Barbare – u slučaju kiše u prolazu ispod Ure

15:00-17:00 Radionica – Pokvirivanje!
Zanima Vas jedna posve neobična intervencija u već poznate, prožvakane priče? Power duo Dimitrijević-Žmak pobrinut će se za to. Radionica se bazira na dekonstruiranju i ponovnom ispisivanju dramskog zapleta u mainstream filmu i kazalištu te kritičkom promišljanju popularne kulture, njezine heteronormativnosti i isključivosti, kroz „queer naočale“. Olga Dimitrijević je dramaturginja i dramska spisateljica iz Srbije, a Jasna Žmak je hrvatska spisateljica, scenaristica i dramaturginja.
Klub mladih, Erazma Barčića 9a

17:00 Ctitoria Clitoria, performans, Ruth Borgfjord (Rumunjska)
U desetominutnom performansu umjetnica destabilizira pojmove roda i rodnih uloga, svetog i svjetovnog. Ruth je queer umjetnica koja svoj rad bazira na osobnoj kronologiji u kombinaciji s igrama mašte i istraživanjem, povezujući umjetnost i aktivizam.
Filodrammatica, Korzo 28

17:15 – 19:00 Tko smije vjerovati u Boga? Razgovor o odnosu Crkve prema ženama i LGBT osobama: Moderira Marjana Harcet (Slovenija), govore Mihael Sečen (Hrvatska) i Ruth Borgfjord (Rumunjska).
Filodrammatica, Korzo 28

19:00-20:00 Ja kad sam bila klinac bila sam klinka (2013., Srbija, 33 minute): prikazivanje filma i razgovor s redateljicom.
Režija: Ivana Todorović Scenarij: Olga Dimitrijević, Goca
Glavna uloga: Goca

Goca je transrodna osoba u Beogradu, u zemlji u kojoj je Pride zabranjen. Odgaja kći koja je zapravo njezina sestrična te odlučuje 39. rođendan proslaviti izlaksom pred publiku kako bi ispričala svoju životnu priču.
Ivana Todorović (Srbija/SAD) je redateljica društveno angažiranih dokumentarnih filmova. Njeni filmovi prikazani su na preko 100 međunarodnih filmskih festivala i osvojili su brojne nagrade. Ivana se bavi i obrazovanjem mladih te drži radionice dokumentarnog filma.
Foyer Art-kina, Krešimirova 2

23:59-5:00 Queer UP! Party presents – Sonja Sajzor (Srbija)
Sonja je organizatorica tuluma, DJ-ica, vizualna umjetnica i aktivistkinja za prava transrodnih osoba. Beogradskoj publici se predstavila prije 10 godina umjetničkim fotografijama na društvenim mrežama, drag performansima i poezijom s elementima političke kritike, satire i stand-up komedije. Prepoznatljiva je po eksperimentalnoj kombinaciji alternativnog, mračnijeg popa i hip hopa koji često sadrže elemente nostalgije za kasnim 90-im i ranim 2000-im.
Klub Crkva, Ružićeva 22

*Sve aktivnosti festivala su besplatne osim Queer UP! party-ja

 

 

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

 

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija  

 

uz sponzore Adria print i Bordel La Grotta

 

Medijski pokrovitelj: Novi list