‘W. R.: Misterije organizma‘ kultni je film Dušana Makavejeva iz 1971. godine koji  istražuje političku stranu seksualnosti kroz teorije kontroverznog psihoanalitičara Wilhelma Reicha. Pritom se postavljaju sljedeća pitanja: što represija seksualnosti može značiti za pojedinca? A za društvo općenito? U kakvom su odnosu spolnost i društveno-politička uređenja?
Najveći naglasak predavanja bio je na liku Milene te se govorilo o načinima na koji se žena može kretati i izražavati u okruženju gdje je njezina spolnost ili potisnuta ili pak intenzivno normirana. Milena je seks-pozitivna komunistkinja koja smatra da se neovisna, snažna radnička klasa može stvoriti jedino kroz seksualno oslobođenje. No glavno pitanje dano na razmatranje publici bilo je: je li Milena feministički lik? Odnosno je li njena interpretacija Reichovih teorija, kako ih zamišlja Makavejv, zaista emancipatorska?
Cijela priča, valja naglasiti, dobiva dodatnu dimenziju zbog cenzure “Misterija organizma” u bivšoj Jugoslaviji, što je zapravo svojevrsna potvrda Makavejevljevog kritičkog, subverzivnog stava.