“Muškarci koji mrze žene-mizoginija s društvenim pokrićem”

Predavanje je zamišljeno kao odskočna daska za razumijevanje problematike nasilja nad ženama u suvremenom  društvu te je nastalo kao pokušaj odgovora na pitanje – ako prihvatimo da su u društvu prisutni mizogini mehanizmi, otkud crpe snagu? Čime se mizoginija perpetuira?

U konktekstu  predavanja željelo se ukazati na mjesto legitimizacije nasilja od samog suvremenog hrvatskog društva. Zaključak koji se provukao jest da nemoć društvenih instutucija, a posredno i društva, u zaštiti žrtve i procesuiranju počinitelja nije sam po sebi mizogin, no odbijanje razgovora, marginalizacija žrtve, prisutsvo fraza poput „sama si je za to kriva“ to jesu. Jasno je da društvene instutucije ne mogu prisilno procesuirati slučajeve koji završe sporazumnim, neslužbenim dogovorom žrtve i nasilnika. Također, nije poželjno niti na nasilje odgovoriti nasiljem, mimo društvenih instutucija, što predstavlja ugrozu društva u cjelini. Iz toga proizlazi sljedeća teza: trenutak u kojem se proglašavamo nemoćnima predstavlja mehanizam legitimizacije nasilja, u ovom slučaju, nasilja nad ženama, u svim njegovim specifičnostima, i u tom trenutku društvo taj proces letimizira, te samo postaje mizogino, a mizoginija dobiva svoje društveno pokriće. Mizoginija je termin koji označava praksu, a praksa je manifestacija društvene otuđenosti i otupljenosti

Unutar predavanja razložio se dakle pojam nasilja, pruženi su podaci o nasilju nad ženama dobiveni na temlju istraživanja te se pružio uvid u prakse službenih institucija po tom pitanju.

 

 

Predavačica i predavač: Ana Ajduković i Luka Paušić