6.2.2017.
Što su nam učinile devedesete?
Fokus večeri biti će na chick-flickovima devedesetih. Uz stereotipne prikaze žena nalazimo i suptilne oblike mizoginije skrivene u prikazima romantičnih odnosa te idealima ljepote i ženstvenosti. Nakon gledanja odabranih isječaka, slijedi rasprava i razgovor u cilju poticanja kritičkog mišljenja posjetiteljica/elja.
20.2.2017.
Što nam to čine reklame?
Pružiti će se povijesni pregled obrazaca objektifikacije, seksizma i mizoginije u reklamama. Što se događa kada, primjerice, ženske uloge u reklamama zamijenimo muškim? Koliki je utjecaj reklama na doživljaj žena u društvu?
6.3.2017.
Što je žena bez humora?
Humor televizijskih serija oslanja se o stereotipe i kulturne kodove, stoga analiza humora nudi jedinstvenu perspektivu suvremenih pogleda na društvo. Zašto su muškarci ti koji zabavljaju, i nedostaje li ženama smisao za humor? U moru mizoginih, seksističkih ekranizacija, postoje li uopće primjeri progresivnih ideja?
20.3.2017.
Humor kroz stand-up
Zašto je forma stand-upa zatvorena za žene? Kakav je humor žena koje uspijevaju doći do priznanja svojim stand-upovima? Kako se dokazuju pred publikom i kakve su njihove šale? Kome se moraju svidjeti?
10.4.2017.
Muškarci koji mrze žene- mizoginija s društvenim pokrićem
Švedska, koja stereotipno – društveno, politički i ekonomski predstavlja vrh zapadne civilizacije – bilježi iste mizogine mehanizme kao i Hrvatska. Prakse koje propagiraju mržnju prema ženama toliko su prisutne u društvu da posjeduju karakteristike zdravorazumskog razmišljanja. Propitkujemo li ih dovoljno?
24.4.2017
Pravo na tjelesnu autonomiju: kroji li mizoginija reproduktivnu pravdu
Jedan od presudnih trenutaka koji uređuju žensku reprodukciju jest prijelaz porodništva iz domene babica i žena u domenu pretežno muškog profesionalnog liječništva. Na koje načine možemo prakticirati solidarnost i opstruirati mizogine pristupe?
8.5.2017.
Traileri Balkana
Radionica za sve koji žele pristupiti medijskim sadržajima kroz prizmu feminističke kritike. Analizatrailera, koje možemo gledati kao zaseban žanr, promatrana je u odnosu na filmove na koje se referiraju. Baviti ćemo se filmovima iz našeg kulturnog podneblja, koji sadrže mizogine elemente karakteristične Balkanskom mentalitetu.
22.5.2017.
Kino Katarina u kino učionici
Predstavljanje nedavno pokrenutog programa filmskih projekcija na napuštenim i neiskorištenim prostorima, kao što je pulski otok Sv. Katarina. Sadržaj prikazanog filma problematizirati će odnos žene i njoj nenaklonjene društvene stvarnosti.
5.6.2017.
O „Misterijima organizma“
Zabranjivani film iz 1971.godine otvara pitanje povezivanja radničke klase kroz seksualno oslobođenje žena te problematizira nemogućnost muškaraca da ju prihvati. Ovo predavanje mizoginiju promatra iz aspekta seksualnosti, primarno kroz psihoanalizu WillhelmaReicha.
19.6.2017.
Ranjivost i obitelj: sjećanje i trauma u suvremenim dokumentarcima post-Jugoslavije
Predavanje prilazi problematici mizoginije od strane emotivnog razumijevanja konstrukcije identiteta u patrijarhalnom kontekstu gdje žena označava opasnost. Prikazati će se ranjivost i osvijetliti razvoj tradicionalnih struktura, poput obitelji, kao jedno od mogućih mjesta borbe s mizoginijom, bolesti ljevice i desnice.