okruglistol3

 

U organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije, udrugom studenata IKS i riječkim Art kinom održat će se u ponedjeljak 23. siječnja u 18h okrugli stol kao uvodni razgovor za seriju predavačko-filmskih večeri naziva “Kino učionica: gledaj mizoginiju”.

Pridružite nam se da zajedno razmotrimo mizogine prakse u društvu iz različitih perspektiva uz zanimljive goste:

dr.sc. Jelena Višnjić jedna je od osnivačica i urednica Festivala feminističke kulture i akcije – BeFem, predavačica i suradnica u Centru za ženske studije u Beogradu te aktivistkinja feminističkog pokreta. Unutar okruglog stola podijeliti će s nama svoja saznanja o mizoginim diskurzivnim strategijama u srpskim medijima s posebnim naglaskom na reprezentaciju rodnog identiteta te mogućim tehnologijama otpora putem dekonstrukcije medijskog sadržaja.

Petra Bezjak studentica je na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci te pjesnikinja. Na okruglom stolu govoriti će o mizoginiji u jeziku te o svakodnevnim govornim praksama koje se često uzimaju zdravo za gotovo dok formiraju ženski identitet lišen moći te odražavaju duboko usađene patrijarhalne kodove.

Greta Grakalić Rački kulturologinja je i teologinja. Unutar okruglog stola govoriti će o srednjevjekovnom periodu, tadašnjoj teologiji i njezinom mizoginom diskursu te pokazati načine na koje je kršćansku doktrinu i njezin pogled na ženu moguće povezati s brojnim mizoginim praksama današnjice.

Ivan Blažević dolazi iz zaklade SOLIDARNA te je voditelj kampanje “Drugotna na sav glas!” koje je pokrenuta 24. lisopada kao reakcija na nedavno objavljene uvrede i izjave kojima se žene svodi na ‘drugotne’, ‘štrace’ i ‘neposlušne’. Ciljevi su kampanje osvještavanje štetnosti takvog diskriminatornog i uvredljivog govora te raspisivanje natječaja za financijsku podršku ženskim inicijativama istog naziva koji je raspisan 10.12.2016. Govoriti će o i modelima proaktivnog djelovanja i reagiranja pri prevenciji diskriminatornog govora u društvu.

Razgvor će moderirati dr.sc. Brigita Miloš, koordinatorica Centra za ženske studije Rijeka.