razgovor-o-majkama-i-kcerima-s-mirom-furlan-7

U organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca održao se, 24. studenog, razgovor O majkama i kćerima na kojem su sudjelovale glumica Mira Furlan, beogradska dramaturginja Olga Dimitrijević, izvršna direktorica Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Sanja Milutinović Bojanić te koordinatorica Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci dr.sc. Brigita Miloš. Polazišna točka razgovora bila je skorašnja siječanjska premijera Jesenje sonate Ingmara Bergmana u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Iako se o međuženskim odnosima (pogotovo onim obiteljskim) priča relativno malo, konstatiralo se kako su mnoge žene iskusile patrijarhalnu dinamiku cikličnog predbacivanja kćerke majci i majke kćerki te tenzije koje se stvaraju poradi neispunjenih očekivanja. Što se događa kada se, međutim, ove granice probiju? Upravo u činu praštanja nalazimo začetke solidarnosti i prijateljstva ovih dvaju žena, najbližih suputnica. Čin oprosta duboko je feministički čin.

Konkretne dokaze ove tvrdnje na razgovoru spontano su pružile Olga Dimitrijević i Mira Furlan. Olga Dimitrijević iznijela je priču o svojoj babi prikovanoj uz samrtnički krevet, koja u suton svog života ne prestaje govoriti. Bakina nevjesta i Olgina majka prepoznaje da kroz ovo brbljanje baka progovara, priča svoju povijest, ali i povijest njezine obitelji i nje same. Stoga uzima papir i olovku te sve skupa navrat-nanos zapisuje. Ubrzo, međutim, ona umire, pa Olga, unuka, sada ostaje s sama tekstom. Ovo je početak jednog intimnog projekta, gdje se ne može ne zapitati o hermeneutičkom procesu čitanja postojećeg materijala: koliko je izmijenjeno babino sjećanje, gdje se kriju interpretacije Olgine majke i što će na koncu ona sama iščitati iz svega.

Mira Furlan pročitala je pismo svoje majke koju je glumica izgubila još u svojim teenagerskim godinama. Pismo je ovo isprike koje joj njezina majka šalje nakon svađe, koja se tada činila tako strašnom, a danas tako banalnom. Duboko feministički čin oprosta počinje, dakako, momentom isprike.

Ukazavši na važnost promišljanja o odnosima među ženama, kao i o ulogama žena kao majki i žena kao kćeri, razgovor je prošao u ugodnoj intimnoj atmosferi suradnica riječkih znanstvenih i umjetničkih institucija te posjetitelja.

Greta Grakalić Rački