ssimpozij-1

U organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci održao se, 15.prosinca 2016.godine, jednodnevni ženskostudijski mini simpozij  „Aspekti majčinstva: majke i kćeri“.

Tema odnosa majki i kćeri  jedno je od neuralgijskih mjesta feministike, a kulturalna i znanstvena, predominantno maskulina matrica sve do nedavno držala ju je posve nezanimljivom, nevažnom, svakako na rubovima interesa. Za razliku od toga, odnosi majki i sinova nadavali su se kao konstitutivni i nosivi bilo na osobnom, bilo na širem društvenom planu.

Naravno, činjenica (u-)pis(iv)anja novih slika i planova misli o ovom isključivo ženskom (?) odnosu, obuhvaća razne prakse, postupke, discipline i motrišta, kao što otvara nova problemska mjesta (od samog ispisivanja tišina, preko novih čitanja mitskog androteksta, zatim određivanja specifičnosti baš ovog odnosa u kontekstu odnosa roditelj – dijete ili,pak, pitanja njegove historičnosti, kulturalne konstruiranosti ili zadanosti…).

Simpozij je tako doprinio raznovrsnom tumačenju, čitanju i ispitivanju odnosa majki i kćeri.

Također, u sklopu simpozija otvorena je izložba fotografija “Jesenja sonata: proces” vezana za jedan od premijernih ovosezonskih naslova -„Jesenje sonate“ I. Bergmana s Mirom Furlan u glavnoj ulozi. Time je ovo još jedna plodonosna suradnja Centra za ženske studije FFRi-a, CAS SEE-a Rijeka te HNK Ivana pl. Zajca.