Foto: Ildiko Enyedi, On body and soul

Prvo predavanje ovogodišnjeg ciklusa Kino učionice održat će se u ponedjeljak, 11. veljače s početkom u 19 sati, u Art kinu u Rijeci. Asja Krsmanović priča na temu ženskog filma u jugoistočnoj Europi. U svom izlaganju govorit će o najznačajnijim suvremenim filmovima jugoistočne Europe koje su režirale žene i čiji su glavni likovi ženski likovi, te načinima na koji su one prikazane.

Filmovi o kojima će govoriti Asja Krsmanović našli su svoje mjesto na svjetskoj sceni art filma, kao relevantne ih je prepoznala i publika i kritika, a čak dvije godine za redom filmovi redateljica iz regije odnijeli su glavnu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu – O tijelu i duši, redateljice Ildikó Enyedi, 2017. i Touch me notAdine Pintilie 2018.

Kada je riječ o art filmu u okviru malih, nerazvijenih kinematografija, centralno mjesto još uvijek zauzima “muška perspektiva”. Ipak, u okviru kinematografija jugoistočne Europe javlja se i snažan ženski glas. Niz redateljica ostvario je i još uvijek stvara uspješne filmove čije su protagonistice žene i koje svijet gledaju iz drugačije perspektive. 

Tematski i idejno ovi su filmovi prilično različiti, pa se govoreći o njima krećemo u rasponu od coming-of-age drama do filmova eksperimentalnijih formi koji nemaju klasičnu narativnu strukturu i bave se istraživanjem apstraktnih koncepata i ideja. Pored toga, većinu ovih filmova odlikuje viđenje borbe za ženska pitanja kao klasnog problema i potrebe za emancipacijom u društvima s izrazito patrijarhalnim uređenjem.

Asja Krsmanović rođena je u Bosni i Hercegovini 1988. godine. Studirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Freelance je scenaristkinja. Prvi profesionalni kratki film za koji je pisala scenarij, Damaged Goods u režiji Nermina Hamzagića, prikazivan je na brojnim filmskim festivalima te je osvojio nekoliko nagrada uključujući Zlatnu jabuku za najbolji kratki film na Bosnian-Herzegovinian film festivalu u New Yorku i Posebnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Sarajevu. Od 2011. godine članica je tima sarajevskog filmskog festivala kao predselektorica i koordinatorica natjecateljskog programa. Od 2017. godine također sudjeluje u kreiranju novooformljenog natjecateljskog programa za regionalni studentski film.

Kino učionica je zajednički projekt Art-kina u Rijeci i Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, kojeg podržavaju Grad Rijeka i Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta, a započeo je prije dvije godine.

Članak: http://www.h-alter.org/vijesti/kino-ucionica-zenski-film-u-jugoistocnoj-europi