Feministička misao treću godinu za redom spušta se u srce Rijeke – Art kino, gdje zidove Sveučilišta zamjenjuje kino dvoranom u koju sa sobom donosi dio orkanske bure u obliku predavanja i teorijskih preispitivanja načina gledanja filmova, angažirane publike i politika gledanja, koje će vam naprosto otpuhati ustaljene predodžbe.

”Kino učinioca: Pogled (P)otpora” otvara javni prostorza postavljanje pitanja: koja vrsta pogleda ima moć stvaranja dijaloga, može li pogled biti oslobađajući, te kakav je to otpor moguć u različitim formama vizualne kulture?

Traženje odgovora na ova pitanja započinje razgovorom na Okruglom stolu ”Pogled (P)otpora” koji će se održati u četvrtak 31.01.2019. u19 sati u foajeu Art Kina. Gosti i gošće su režiserka Maša Drndić, filmski kritičar Dragan Rubeša, profesor s Odsjeka za kulturalne studije Boris Ružić, te režiserka Kristina Barišić uz moderaturu Marije Katalinić.  

Ovim okruglim stolom započet će novi ciklus Kino učionice koji  naglasak stavlja na rodnu odrednicu ”ženskog” u gledalačkim procesima u odnosu na aktualna događanja u hrvatskom i širem regionalnom prostoru.

Projekt će nastaviti problematizirati ideje ženskog otpora i pogleda u nizu od deset predavačkih večeri koje započinju od ponedjeljka, 11. veljače, a u kojima će sudjelovati neka od vodećih imena filmske i akademske zajedniceu regiji kao što su Barbara Vekarić  – redateljica novog hrvatskog filmskog hita ”Aleksi”, Ines Atman – nagrađivana kostimografkinja, scenografkinja i art direktorica, Mima Simić – književnica i filmska kritičarka, Adriana Zaharijević – teoretičarka društvene i feminističke teorije, Ivana Todorović –  filmska producentica, Jelena Svilar – kazališna, televizijska i filmska autorica, kulturna kritičarka i novinarka. Također u izvedbi predavanja uključeni su studenti i studentice s Odsjeka za povijest FFRi i s Akademije primjenjenih umjetnosti.

Program Kino učionica odvija se u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art Kina Rijeka, a upodršku Grada Rijeke, Odsjeka za kulturalne studije i FFRI-a.

Članak: https://voxfeminae.net/kalendar-dogadanja/najave/kino-ucionica-pogled-potpora/