Novi ciklus programa Kino učionica, koji zajednički priređuju riječko Art kino, Odsjek za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci i Centar za ženske studije pri ovom fakultetu, u obliku javnih predavanja praćenih filmskim projekcijama na feminističke ili rodnoteorijske teme, počet će 5. veljače a trajat će do lipnja, najavljeno je na konferenciji za medije.

Predavanja i projekcije će se odvijati u Mini Art kinu, maloj dvorani u neposrednoj blizini glavne dvorane Art kina.

Središnja tema ovogodišnjeg ciklusa je “Marginalne”, a odnosi se na odnose i uvjete koji dovode do marginalizacije žena u društvu, kazala je Ana Ajduković iz organizacijskog odbora. Koncept programa je održavanje po dva predavanja mjesečno, a želja organizatora je da sudjeluje što više građana te da se uključe u raspravu nakon predavanja, kazala je.

Jedna od organizatorica programa Kino učionica, stručna suradnica riječkog Centra za ženske studije Greta Grakalić Rački navela je da se uz pomoć odabranog filmskog ili srodnog materijala, poput televizijskih serija ili reklama, nastoji upotpuniti predavanje o nekim aspektima mizoginije, koja je, kako je ustvrdila, svepristuna u našem društvu. Pokretanje ovog programa prošle godine potaknuto je, navela je, “kao reakcija na konzervativnu revoluciju”.

Uvod u seriju predavanja bit će okrugli stol “O marginalnima” koji će se održati 30. siječnja u Mini Art kinu uz sudjelovanje Vlaste Delimar, Branke Pavlović i Želimira Žilnika, koji, kako je rečeno, intenzivno propituju pitanje marginalnosti u svom radu.

Lela Vujanić iz tvrtke Rijeka 2020, koja vodi projekt EPK 2020, kazala je da podržavaju okrugli stol u sklopu programskog pravca Kuhinja jer su naglasci tog programskog pravca pitanje manjina i migracija, a unutar toga i pitanje žena i feminizma.

Članak: https://www.mojarijeka.hr/kultura/pocinje-ciklus-predavanja-kino-ucionica-o-feministickim-i-rodnoteorijskim-temama/