SMOQUA 2 – Najavljen Festival queer i feminističke kulture @ Rijeka

Otvorenim razgovorom, intervencijama u javnom prostoru i jezikom umjetnosti ovaj trodnevni festival otvara mogućnost dijaloga s publikom, ali i svim zainteresiranim voljnim i željnim razumjeti, podržati i sudjelovati u izgradnji društva bez predrasuda. 

Rijeka – Lezbijska organizacija Rijeka ”LORI“, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci organizira drugi festival queer i feminističke kulture u Rijeci pod nazivom SMOQUA 2, koji je na rasporedu od 17. do 19. svibnja.

– SMOQUA 2 je međunarodnog karaktera – uključuje sudionike iz više europskih zemalja (i SAD-a) te se program djelomično izvodi na engleskom jeziku. Simbolično, festival se otvara na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), 17. svibnja, a posjetitelji će tijekom trajanja cijelog festivala imati prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma pod krovnom temom Ponos i predrasude. Sve aktivnosti festivala stoga su usmjerene upoznavanju posjetiteljica i posjetitelja s LGBTIQ i feminističkim temama te razvijanju kritičkog stava spram njih.  Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja udruge LORI na području prava seksualnih i rodnih manjina, a predstavlja spoj umjetnosti i aktivizma te se razvija kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte, najavili su organizatori.

Otvorenim razgovorom, intervencijama u javnom prostoru i jezikom umjetnosti ovaj trodnevni festival otvara mogućnost dijaloga s publikom, ali i svim zainteresiranim voljnim i željnim razumjeti, podržati i sudjelovati u izgradnji društva bez predrasuda.

– Riječka publika moći će po prvi put vidjeti multimedijalni performans Body Dialectics umjetnika Krisa Greya iz SAD-a, Project TRANS brazilske transrodne umjetnice Mavi Veloso, Ctitoria Clitoria queer umjetnice Ruth Borgfjord iz Rumunjske, ali i mnoge druge sadržaje koje festival nudi. Posjetitelji Smoque imat će mogućnost diskutirati o odnosu Crkve prema ženama i LGBT osobama kao i o stanju prava LGBT osoba i žena u Europi na istoimenim tribinama gdje će govoriti Cianán Russell, zastupnik u UN-u, rumunjski LGBT aktivist Florin Buchenau i poljska aktivistkinja za reproduktivna prava žena  Karolina Wieckiewicz i drugi. <ponosno vas pozivamo da nam se u toj ideji pridružite, napomenuli su organizatori.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a program festivala možete pogledati na službenoj stranici udruge LORI.

Članak: http://torpedo.media/smoqua-2-najavljen-festival-queer-i-feministicke-kulture-rijeka/