GSG Časopisa za suvremena umjetnička i društvena zbivanja inicijative Građanke svom gradu bit će predstavljen 12. 6. u 19:00, u Križanićevoj 6a. Ovaj časopis izdavat će se dvaput godišnje, u proljeće i u jesen. Prvi broj, posvećen queer i feminističkim temama, nastao je kroz kontribucije organizatorica Smoque – prvog regionalnog queer i feminističkog festivala održanog u Rijeci*. Kako bismo nastavili dijalog između priprema ovog festivala, pozvali smo LORI, Pariter i Centar za ženske studije da pišu o queeru i feminizmu iz vlastitog polja djelovanja.

Nakon predstavljanja u izlogu Križanićeve 6a ostat će izložba Queer šetnja s fotografijama Ane Opalić i tekstom Antonije Stojanović Almesberger.

Ljubav i konzervativnost

Marinella Matejčić u svom tekstu „Ljubav i konzervativnost: reproduktivna prava u Hrvatskoj“, piše upravo o sporom ali upornom nazadovanju u sferi rodne ravnopravnosti i reproduktivnih prava, počevši od postepene liberalizacije zakona o pobačaju u Jugoslaviji te potpune legalizacije pobačaja do desetog tjedna trudnoće iz 1978. godine pa do post 1991,, nakon čega počinju rasti pritisci za potpunu zabranu pobačaja kroz intenziviranje djelovanja ultradesničarskih nevladinih organizacija.

Sve je dopušteno u ljubavi i ratu

Intervju s Anom Hoffner upoznaje nas s njezinom nedavno objavljenom knjigom „Queerness of Memory“, kao i serijom radova koji su predstavljeni na izložbi „Iscrpljeno vrijeme: ‘drag’ u vremenima rata“ tijekom prošlogodišnje Smoque. Ana u svojem radu istražuje nenormativne identitete koji remete kanonski narativ rata i projekata izgradnje nacije. Kao emigranticu iz Jugoslavije (danas Republike Srbije), koja živi u Austriji, zanimaju je migrantski queer identiteti s Istoka i načini na koje se ovi identiteti iskorištavaju u normalizaciji „inkluzivnog“ Zapada.

On… i Off

Brigita Miloš iz Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci s kolegicom Mónicom Cano Abadíom piše eksperimentalni tekst gdje se zajedno istražuju razne autori/ce koje govore o rodnim i queer identitetima. Tekst će nas kroz unose o podršci, o ranjivosti, o tjelesnim navikama, o feminističkoj ljutnji, o feminističkoj radosti podnaslovljenoj Sestrinstvo, Osnaživanje, Ranjivost, Angažirano, Borba, Mreže, Prijateljstvo, Strast i Tijela centrifugalno usmjeriti na mnoge relevantne feminističke, queer i lijeve misliteljice i mislioce.

Queer šetnja

Ana Opalić kroz seriju fotografija, koje ne otkrivaju odmah svoje značenje, bilježi lokacije važne za prošlost i sadašnjost LGBTIQ kulture u Rijeci: mjesta za zabavu, mjesta za upoznavanje partnerica i partnera, mjesta važna za promicanje vidljivosti zajednice i njezinih političkih ciljeva. Fotografije Ane Opalić prate projekt „Queer šetnja“, recentno istraživanje LORI-ca koje ide tragovima (ne)vidljive riječke LGBTIQ scene i o kojem možete saznati više iz opisa same šetnje Antonije Stojanović Almesberger.

GSG časopis uređuje Iva Kovač, a dizajniraju Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić. Ilustracija na naslovnici, GSG s tekstom u obrubu, djelo je Rafaele Dražić. Publikacija će nakon objavljivanja osim kao tiskovina biti dostupna i na http://artseverywhere.ca/.

* Festival Smoqua prvi je put održan 2017. godine, a pokrenula ga je udruga LORI u suradnji s Pariterom, Centrom za ženske studije pri riječkom Filozofskom fakultetu i Građankama svom gradu. Drugo izdanje ovog festivala održano je u svibnju 2018.

Članak: https://gsg.hr/razmjena-znanja/predstavljanje-prvog-broja-gsg-casopisa/