Rijeka ima novo Mini Art-kino

Drugo predavanje ciklusa Kino učionica: Marginalne u ponedjeljak, 19. veljače u Mini Art-kinu održat će predavačica Marta Baradić, osnivačica Kina Katarina u Puli. Govorit će o filmu Krste Papića “Charter let broj…”, koji je riječka publika imala priliku vidjeti u sklopu filmskog programa uz izložbu Crnih krabulja: Gastarbajteri u Art-kinu.

Kino učionica: Marginalne nastavak je prošlogodišnjeg projekta Kino učionica: Gledaj mizoginiju! Možda je interesantno da ista predavačica već drugi put gostuje u Art-kinu kako bi s Riječankama i Riječanima čitala filmski tekst uz pomoć raznih alata feminističke epistemologije. O čemu se radi?

Marta Bradanić završila je preddiplomski studij kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci te obrazovni program Centra za ženske studije u Zagrebu. Trenutno je studentica završne godine diplomskog studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 2016. godine organizatorica je ”Kina Katarina”, programa filmskih projekcija na napuštenim i neiskorištenim prostorima, kao što je pulski otok Sv. Katarina kojeg je predstavila na prošlogodišnjem predavanju. No ove godine otvorit će pitanja ženskih radnih migracija i mogućnosti emancipacije kroz film Krste Papića: ”Charter let broj…” iz 1975. godine.

U filmu radnja prati četiri siromašne djevojke iz Dalmatinske zagore koje se iz egzistencijalnih razloga odlučuju odseliti u Australiju. No umjesto ostvarenja snova o ‘boljem životu’ dočekuje ih surova društvena stvarnost u stranoj zemlji, a njihov rad u kućanstvima smješta ih na društvene margine, u poziciju nevidljivih služavki.

Na osnovi fabule, Marta Baradić problematizirat će se i učiniti vidljivim odnos žene i njoj nenaklonjene društvene stvarnosti. Nadalje, propitat će se ženske radne migracije kao eksploatacijske prakse te će se otvoriti pitanje moguće subverzivnosti u tim nezavidnim društvenim okolnostima i na koncu pitanje mogućeg emancipatornog djelovanja.

Članak: https://www.mojarijeka.hr/kultura/kino-ucionica-marta-baradic-o-zenskim-radnim-migracijama