U utorak, 23. ožujka održana je još jedna kino učionica u sklopu ciklusa Pogled (p)otpora. Predavačica Ivana Todorović govorila je o kratkom dokumentarnom filmu kao vrsti otpora.

Predavačica Ivana Todorović (Foto: Sara Vižintin)

Ivana Todorović poznata je redateljica kratkih socijalno angažiranih dokumentarnih filmova, koje je stvarala u Beogradu i New Yorku. Filmovi „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“, „A Harlem Mother“, „Rapresent“ i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71“ prikazani su na preko 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63. Festivala u Berlinu, Berlinale Shorts; IFF Rotterdam, The Traverse City Film Festival (festival Michael Moore-a), Palm Springs Shorts, Sarajevo Film Festival; Anthology Film Archive u New Yorku i Cultura Contemporiana de Barcelona. Nagrađivani su na festivalima u Srbiji, Kosovu, Americi, Rusiji, Italiji, Kanadi. Film „A Harlem Mother“ je uvršten u online video biblioteku New York Times-a. Ovi filmovi se koriste u obrazovanju, medijskim kampanjama i NVO sektoru u Srbiji i svijetu.

Publika kino učionice (Foto: Sara Vižintin)

Predavanje se bavilo propitkivnjem načina putem kojih se kratkim socijalno-angažiranim filmom može intimno i emotivno prenijeti borbu jedne osobe i probuditi empatiju i razumijevanje u društvu. Publika kino učionice gledala je kratki film „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“ ( 30 min), o Goci, transvestiti iz Beograda, koja radi predstavu u kojoj javno publici priča o svojem životu. Isto tako, gledao se kratki film „Harlemska majka“ ( 13 min), o Jean, majci iz Harlema koja je nakon smrti svojeg sina, koji je brutalno ubijen na ulici zbog oružanog sukoba mladih, osnovala organizaciju „Harlemske majke“ koje se bore za živote mladih bez oružja u Harlemu. Nakon pogledanih filmova uslijedila je diskusija u kojoj je aktivno sudjelovala publika.