25. veljače održala se kino učionica u kojoj je predavačica Violeta Moretti predstavila jedan od aspekata ženske povijesti – onaj koji je ženu u prošlosti razotkrivao kao iscjeliteljicu i poznavateljicu ljekovitoga bilja.

Predavačica Violeta Moretti

Naslanjajući se na knjigu britanske autorice Mary Chamberlain “Old Wives’ Tales”, koja prikazuje tradiciju uporabe bilja, čaranja i bajanja u svrhu liječenja, zavirili smo u povijest mudrih žena, njihove uspone i padove, sve do suvremenoga reafirmiranja iscjeliteljica u sklopu new-agea. Bilo je ponešto riječi o sudbini žena koje su se bavile tim vještinama gledanjem dijelova dokumentarca “Before Salem: Witchcraft Trials and the Historic Persecution of Witches”.

Dok s jedne strane novi duhovni pokreti, poput neošamanizma i suvremenih američkih i britanskih vještica, rekreiraju moćnu ženu, pogledali smo kako je to na Balkanu i u okružju, gdje se još uvijek duboko korijene narodna vjerovanja. Jedno od pitanja kojim se predavačica bavila bilo je vezano za naš dio Europe osobitih žena – lječiteljica, vračara i vještica, i što o njima kaže popularna kultura. Publika je imala priliku pogledati kratak dokumentarc pod naslovom “The Truth Behind Serbia’s Notorious Witchcraft Subculture” koji je poslužio kao dobar uvid u odgovore na prethodno navedeno pitanje. Isto tako, predavačica se dotaknula pitanja jesu li sve ovo samo “bablje priče” ili svjedočimo kreiranju novoga arhetipa, kao ogleda generacijama novih žena.

Publika kino učionice