Feministička misao već treću godinu spušta se u srce Rijeke – Art-kino, gdje zidove Sveučilišta zamjenjuje kino dvoranom u koju sa sobom donosi dio orkanske bure u obliku predavanja i teorijskih preispitivanja načina gledanja filmova, angažirane publike i politika gledanja, koje će vam naprosto otpuhati ustaljene predodžbe.

”Kino učinioca: Pogled (P)otpora” otvara javni prostor za postavljanje pitanja: koja vrsta pogleda ima moć stvaranja dijaloga, može li pogled biti oslobađajući, te kakav je to otpor moguć u različitim formama vizualne kulture? Traženje odgovora na ova pitanja započinje razgovorom na Okruglom stolu ”Pogled (P)otpora” koji će se održati u četvrtak 31.01.2019. u 19 sati u foajeu Art Kina. Gosti i gošće su režiserka Maša Drndić, filmski kritičar Dragan Rubeša, profesor s Odsjeka za kulturalne studije Boris Ružić, te režiserka Kristina Barišić uz moderaturu Marije Katalinić.  Ovim okruglim stolom započet će novi ciklus Kino učionice koji  naglasak stavlja na rodnu odrednicu ”ženskog” u gledalačkim procesima u odnosu na aktualna događanja u hrvatskom i širem regionalnom prostoru. 

Projekt će nastaviti problematizirati ideje ženskog otpora i pogleda u nizu od deset predavačkih večeri koje započinju od ponedjeljka 11. Veljače, a u kojima će sudjelovati neka od vodećih imena filmske i akademske zajednice u regiji kao što su Barbara Vekarić – redateljica novog hrvatskog filmskog hita ”Aleksi”, Ines Atman – nagrađivana kostimografkinja, scenografkinja i art direktorica, Mima Simić – književnica i filmska kritičarka, Adriana Zaharijević – teoretičarka društvene i feminističke teorije, Ivana Todorović –  filmska producentica, Jelena Svilar – kazališna, televizijska i filmska autorica, kulturna kritičarka i novinarka. Također u izvedbi predavanja uključeni su studenti i studentice s Odsjeka za povijest FFRi i s Akademije primijenjenih umjetnosti. 

Program Kino učionica odvija se u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina Rijeka, a uz podršku Grada Rijeke, Odsjeka za kulturalne studije i FFRI-a. 

https://www.art-kino.org/hr/filmovi/okrugli-stol-pogled-potpora


Kino učionica, projekt nastao u suorganizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina Croatia, od 2016. godine u Rijeku donosi niz predavanja na temu vizualnih medija i feminističke teorije, a ove godine ulazi u „novu sezonu“ okruglim stolom naziva Pogled (p)otpora.
(Betty Stojnić: https://www.mojarijeka.hr/kultura/pogled-potpora-najavljen-novi-ciklus-predavanja-kino-ucionica).