Akcija ‘Preuzmite odgovornost za ubojstva žena’ (Foto: fAKTIV)

 

Na javno je savjetovanje, nakon godina feminističkih napora, danas konačno postavljen nacrt prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, ili skraćeno Istanbulske konvencije.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku otvorilo je savjetovanje o nacrtu prijedloga Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije na stranici e-savjetovanje. Zainteresirana javnost komentarima može reagirati sljedećih mjesec dana, do 3. kolovoza 2017. godine.

‘Cilj Zakona o potvrđivanju je potvrđivanje Konvencije kako bi njene odredbe, u smislu članka 141. Ustava RH postale dio pravnog poretka RH, a što će biti i temelj za nadogradnju postojećeg nacionalnog zakonodavstva kojima se štite žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji, unaprjeđenje međunarodne suradnje u području zaštite prava žrtava nasilja te učinkovitiju pomoć i zaštitu žrtava’, stoji u objašnjenju.

‘Konvencija predstavlja prvi pravno obvezujući međunarodni instrument koji će služiti kao pravni okvir za zaštitu žena od svih oblika nasilja, sprečavanje, progon i uklanjanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji’, objašnjava Ministarstvo.

Po pitanju posljedica koje će donošenjem Zakona proisteći, stoji: “Ovim Zakonom potvrđuje se Konvencija čime se šalje čvrsta politička poruka o predanosti RH borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja te stvara sinergija između djelovanja svih dionika čije aktivnosti su usmjerene ka borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.”

 

Preuzeto: https://www.libela.org/vijesti/8795-istanbulska-konvencija-konacno-na-javnom-savjetovanju/