“U svjetlu napada na radnička prava, zdravstveni i mirovinski sustav, obrazovanje, medije i civilno društvo – aktualne vlasti i klerikalne inicijative nastavljaju svoj pohod na reproduktivna prava žena. Pod krinkom „zaštite života, obitelji i obiteljskih vrijednosti, te promicanja demografskog napretka i razvitka Republike Hrvatske“, imaju za cilj samo jedno: oduzeti ženi pravo da sama odlučuje o svom životu.
Iako je pobačaj u Hrvatskoj prema zakonima legalan, zapravo je dostupan samo u dijelu licenciranih bolnica. Također, dostupan je isključivo onim ženama koje imaju financijskih sredstava i dovoljno snage proći pokraj špalira konzervativnih aktivista koji mole ispred bolnica. Ovakvo stanje otvoreno kritizira čak i UN-ov Odbor CEDAW u svojim zaključnim preporukama Hrvatskoj.

Pravo na medicinski prekid trudnoće ne ugrožava i ne umanjuje pravo na majčinstvo, na javne i dostupne vrtiće, niti na plaće s kojima obitelj može dostojanstveno živjeti. Upravo suprotno, sva ova prava zajedno potrebna su za siguran i zdrav život pojedinki i pojedinaca, obitelji i društva u cjelini. Ničija prava se ne mogu osigurati ugrožavanjem prava drugih.

Svaka inicijativa koja želi izmanipulirati žene i ograničiti im pravo na raspolaganje vlastitim tijelom napad je ne samo na kvalitetu života žena i njihovih obitelji, nego i na društvo općenito, pokušavajući ga transformirati u represivno i isključivo. Ne dopustimo da se različitim zakulisnim igrama pobačaj nastavlja kriminalizirati! Ne dozvolimo da nam se ‘dogode’ Poljska ili Mađarska!”

FAKTIV!!!